Att tänka på innan du tar ett lån

Det finns mycket du måste ha klart för dig innan du bestämmer dig för att ta ett lån. Här på Låna24.se ger vi dig viktiga tips du bör gå igenom innan du tar ett lån.

Viktiga tips för dig som ska låna pengar

  • Först och främst behöver du skriva ner dina månatliga kostnader. Beräkna sedan hur mycket du kan lägga undan varje månad och ifall du kan minska utgifterna på mat/fritid.
  • Var noga med vilken bank du väljer, sök runt på bankernas hemsidor vilka sorts lån och lånevillkor de har och var inte rädd för att fråga andra vad de har för sorts lån.
  • När du bestämt dig för vilken bank du ska ta lån från bör du boka en tid för rådgivning hos dem. Det är alltid värt att förhandla med banken om det går att få ränterabatt.
  • Är lånet till mindre saker som exempelvis en ny tv finns ofta räntefria alternativ via affärer men det finns också en hel del sms lån där första månaden är räntefri, dock måste man då vara säker på att kunna betala av i tid annars höjs räntan snabbt och du kommer få en större skuld.

Frågor du bör ställa dig själv innan du tar ett lån

  • Är detta verkligen värt att ta ett lån till det jag ska köpa? Fundera noga ifall detta är just det lån du vill ta. Är det något du verkligen behöver just nu? Om det är för rent nöje är det inte så kul att betala av någonting som du redan har förbrukat som exempel en resa som redan har skett.
  • Hur lång tid kommer det ta för mig att betala tillbaka lånet? Det är alltid bra att betala av lånet så snabbt som möjligt, desto snabbare du kan betala av lånet desto mindre behöver du betala av i ränta, därför är det viktigt att tänka på att inte låna mer än du behöver. Många brukar göra misstaget att låna till lite extra vardagslyx som en ny telefon när man gör sin löneansökan, men tänk på att telefonen blir betydligt dyrare om du tar ett lån för att bekosta den.
  • Finns det en risk att jag blir av jobbet och hur ska jag i så fall kunna betala av lånet? Du måste lägga upp en backup plan ifall det är så att du blir arbetslös eller kanske bestämmer dig för att börja studera igen. Kan du låna pengar av familjen eller få tag i ett annat jobb ifall det skiter sig för dig? Annars finns det en chans att du kan hamna i en ond cirkel genom att behöva ta fler lån för att klara av att betala av det nuvarande lånet vilket endast kommer att förvärra din ekonomi.

Om du får betalningssvårigheter

Du måste också förstå innebörden över ett obetalbart lån. Om du ej klarar betala i tid får du påminnelse och en påminnelseavgift och klarar du inte betala den får du ett inkassokrav med ytterligare kostnader och ärendet går vidare till kronofogdemyndigheten. Där finns det en chans att du får en betalningsanmärkning vilket kommer vara registrerad i 3 år. En betalningsanmärkning kommer göra det svårt för dig att låna pengar, få hyreskontrakt, telefonabonnemang och skaffa bankkonto.

Därför är det väldigt viktigt att kontakta banken direkt då du vet att du inte kommer klara av att betala tillbaka lånet. Genom en dialog med banken finns en chans att man kan göra en överenskommelse om en lägre summa att betala av per månad men för en längre lånetid.