Bolån

När du ska köpa en bostad är det viktigt att du hittar ett riktigt bra bolån, det vill säga ett bolån som har en så låg boränta som möjligt. Såna bolån hittar du här på låna24.se. Det är även viktigt att du bestämmer dig för vilken sorts bolån du ska ta, om du ska ha en rörlig eller bunden boränta och hur du ska amortera på ditt bolån.

[getbolan]

Två olika sorters bolån

Klassiskt bolån

Det klassiska bolånet består egentligen av två lån: ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet brukar vara på 75 % av bostadens värde, brukar läggas upp på 20 – 50 år och ha en riktigt låg ränta. Topplånet utgör 10 % av bostadens värde, läggs upp på 10 – 20 år och har en lite högre ränta.

Ett enda bolån

Idag är det mycket vanligt att man tar ett enda bolån istället för ett bottenlån och ett topplån. Detta bolån påminner om ett bottenlån med sin långa uppläggningstid och låga ränta men täcker upp 85 % av bostadens värde stället för bara 75 %.

Rörlig och bunden boränta?

Rörlig boränta

Om du väljer en rörlig boränta förändras din ränta varje kvartal vilket kan göra det lite svårt för dig att planera din ekonomi om du tar ett amorteringsfritt bolån eller gör en rak amortering. Du kan även drabbas av hårda ekonomiska smällar då räntorna skjuter i höjden. Fördelen med att välja en rörlig boränta är att det historiskt sett blir billigare i längden.

Bunden boränta

En bunden boränta kan bindas i 1 – 10 år och ju lägre räntan är idag desto bättre är det att binda räntan under en längre tid. Om räntan är riktigt hög bör du naturligtvis vara försiktig med att binda räntan överhuvudtaget. Fördelen med en bunden boränta är att du vet exakt hur mycket du kommer att betala i ränta en lång tid framöver vilket gör det lätt för dig att planera din ekonomi. Nackdelen är att det i normala fall blir lite dyrare i längden att binda räntan.

Amortering av bolån

Amorteringsfritt bolån

Många banker (men inte alla) erbjuder amorteringsfria bolån vilket är bra för dig som har en ansträng ekonomi. Vi här på låna24.se tycker ändå att du bör vara försiktig med att välja ett amorteringsfritt bolån eftersom ett amorteringsfritt bolån aldrig sjunker vilket gör att dina ränteutgifter kommer att förbli höga.

Annuitetslån

När du tar ett annuitetslån betalar du exakt samma summa för ditt bolån månad efter månad, år efter år. Det här gör att du får koll på dina utgifter och gör enklare för dig att planera din ekonomi. Nackdelen är att det tar en ganska lång tid innan ditt bolån börjar minska eftersom du mest betalar för boräntan i början.

Rak amortering

Om du har bra marginaler ska du absolut välja ett bolån med en rak amortering. Om du tar ett sånt bolån amorterar du en viss förutbestämd summa varje månad och ränta utöver det. Det här gör att ditt bolån sjunker snabbt vilket i sin tur gör att dina ränteutgifter minskar snabbt. Om du däremot har små marginaler kan det bli tufft att göra en rak amortering, speciellt om du har en rörlig ränta som plötsligt blir hög.