Lån med säkerhet

När du ska köpa ett hus tar du alltid ett lån med säkerhet. Det är också vanligt att man tar ett lån med säkerhet när man ska köpa en bil, en båt, en motorcykel eller ett fritidshus. Eftersom det du köper för lånet är bankens säkerhet ställs det vissa krav på det du köper. Om du till exempel köper en bil får den inte vara för gammal och den måste vara köpt av en auktoriserad bilhandlare. Fördelen med ett lån med säkerhet är att räntan är mycket låg eftersom banken tar en liten risk när de beviljar ett sånt här lån.

Låna pengar med säkerhet

Lånesumma. Ett lån med säkerhet har ingen direkt högsta gräns, men du får inte låna till hela värdet av det du ska köpa. Om du tar ett bolån får du låna till 85 % av bostadens värde och om du tar ett billån får du låna upp till 80 % av bilens värde. Det är så här för att banken vill ha lite marginal eftersom deras säkerhet ofta minskar i värde. Om du inte har några sparpengar kan du alltid komplettera med ett blancolån när du till exempel ska köpa en bil.

Uppläggningstid. Ett bolån har en mycket lång uppläggningstid, 30 -40 år är inte ovanligt, och ett billån kan lägga upp på högst 12 år.